Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2010 18:47 - Кенеди и Куба
Автор: boxer78 Категория: Политика   
Прочетен: 880 Коментари: 0 Гласове:
0



image
През есента на 1962 година американски шпионски самолети Ю-2, летящи на голяма височина, откриват рампи за ракети, които съветски специалисти строят в Куба. Джон Кенеди, тогава президент на САЩ, е изправен пред най-сложния в живота си проблем - как да гарантира сигурността на страната си, без да предизвика ядрена война. Прозрял до какво би довел един ядрен конфликт, президентът хвърля всичките си усилия, дори рискува своята кариера, провеждайки една твърде деликатна и несигурна дипломатическа битка с представителите на руското правителство.

Заплахата е надвиснала над американските градове – ако Русия снабди Куба с ядрени ракети, може да се очаква всичко. В Белия Дом духовете се разгорещяват – военни експерти притискат Кенеди да удари пръв, преди да е твърде късно. Неговите съветници го поставят пред ултиматуми, дори някои от тях осъмнени в политиката, която води, готвят пъклени планове как да свалят своят президент от пост. Но въпреки всичко Кенеди удържа на напрежението, запазва едно хладнокръвно спокойствие и поставя началото на великата дипломатическа история.

На 22 октомври Кенеди говори по телевизията за надвиснала “заплаха срещу мира и сигурността на цяла Америка” и заповядва да се останови морска блокада около Куба. Към острова, според данни на ЦРУ, се приближават съветски параходи, носещи ракети с ядрени бомби. Стигнат ли до Куба, Кенеди няма да има друг избор освен да даде заповед за атака от въздуха на комплекса, заснет по рано от шпионските самолети.

След дълги безсънни нощи дипломатическите инжекции на Кенеди постигат успех и на 28ми октомври Хрушчов отстъпва. Постигнато е споразумение: Съветският съюз няма да снабди Куба с ракети, а САЩ ще гарантират, че няма да допуснат от тяхна територия ново нападение на кубински емигранти срещу Куба, както става през 1961 година.

След целият този ужасен сценарий Кенеди уволнява много служители на ЦРУ, сред които и тогавашния шеф на агенцията, заради въздушното нападение, което организира срещу комлекса от ракети в Куба, без позволението и знанието на президента на САЩ. Година и половина по – късно Кенеди е застрелян по време на официалния кортеж в Далас. Обвинен за убийството е Лий Харви Осуалд, но се появяват компрометиращи факти и за участието на ЦРУ в покушението срещу обичния президент.


Тагове:   куба,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boxer78
Категория: Други
Прочетен: 234194
Постинги: 69
Коментари: 158
Гласове: 46
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930